Koudbloedige dieren kunnen, net als warmbloedige dieren, ook gewoon koorts krijgen. Koorts geeft namelijk aan dat je lichaam bezig is een ziekte te bestrijden. Bij een hoge temperatuur werken je enzymen sneller en die zijn nodig om bijvoorbeeld bacteriën en virussen af te weten. Het lichaam van koudbloedige dieren kan dit echter niet uit zichzelf opwekken. Mensen kunnen zichzelf wel warm houden. Bij onderkoeling gaan we zelfs rillen om extra warmte op te wekken.

Koudbloedige dieren (reptielen) zoeken vaak een warme plek op als ze ziek zijn, om zo de koorts op te wekken. Dit betekent natuurlijk niet dat ieder reptiel dat ligt te zonnen meteen koorts heeft. Ze nemen de temperatuur van hun omgeving over, dus als ze bijvoorbeeld gaan jagen, heeft het ook zin om op te warmen.

Maar koorts is natuurlijk niet alleen een product van genezing. Net als bij mensen kan je een heel erg hoge koorts krijgen. Koudbloedige dieren kunnen dit ook krijgen. Het lichaam wordt dan zo warm, dat de organen als het ware koken van binnen. Organen kunnen dan kapot gaan. Voor reptielen geldt dus: niet te lang in de zon liggen.

reptielenkoorts

Bron: http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/dieren-en-planten/kan-een-koudbloedig-dier-koorts-hebben-kou-vatten