De kilometerheffing is een financiële heffing voor gemotoriseerd verkeer op basis van het aantal gereden kilometers. Het tarief per gereden kilometer kan afhangen van het tijdstip (spits/nacht) en de locatie waarop gereden wordt. Zo kan het gebruik van drukke wegen op drukke momenten worden ontmoedigd. De heffing kan verder gedifferentieerd worden naar verbruik en uitstoot van verschillende voertuigen, om zo milieuvriendelijkere voertuigen te stimuleren.

Voor het opleggen van een kilometerheffing moet de overheid beschikken over gegevens ten aanzien van het aantal gereden kilometers per voertuig. Dit zal bijgehouden worden door middel van een kastje in het voertuig.

Kosten

De kosten van de kilometerheffing zijn globaal als volgt.

De kosten van het basistarief op basis van kilometergebruik auto:

* Km-verbruik: 10.000 km per jaar. Kosten belastingen: van euro 65,00 naar euro 38,00 per maand, daling -42%
* Km-verbruik: 20.000 km per jaar. Kosten belastingen: van euro 72,00 naar euro 67,00 per maand, daling -7%
* Km-verbruik: 30.000 km per jaar. Kosten belastingen: van euro 88,00 naar euro 105,00 per maand, stijging 19%

Hierboven komt nog de zogenaamde spitstoeslag. De kosten voor werkenden aanzienlijk stijgen. Daarnaast geldt dat bovenstaande tarieven van toepassing zijn voor het startjaar 2012. De jaren erna neemt het tarief toe met ca. 100%, van ca. 3 cent per kilometer naar ca. 6 cent per kilometer.

Het voorbeeld heeft betrekking op de totale kosten van belastingen van een middenklasse auto (Volkswagen Golf, 4 jaar oud). Voor meer informatie over de kosten van de kilometerprijs kijk op de Kilometerprijscheck van de ANWB.

Voordelen

Het kabinet verwacht dat we door de kilometerheffing 15% minder gaan autorijden. Daardoor zal het aantal files gaan halveren. Onduidelijk is wat er precies wordt bedoeld met de vermindering van de files, dit zoeken wij nog uit.

kilometerheffing

Door de vermindering van de verkeersdruk wordt het een stuk veiliger op de Nederlandse wegen. Het aantal verkeersdoden zakt met 7%. Tot slot wint ook het milieu, er zijn minder uitlaatgassen.

# 50% minder files
# 7% minder verkeersdoden
# 6% meer gebruik van openbaar vervoer
# 10% daling van de CO2-uitstoot

Hoe ze aan de berekeningen komen….. geen flauw idee. Door de val van het oude kabinet zal het nog even duren voordat de plannen voor de kilometerheffing weer besproken worden. Volgens de planning zou dit in 2012 zijn.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kilometerheffing
http://www.kilometerheffing.org/nl/