Een vraag stellen, is haar tevens al een beetje beantwoorden. Als we onder een maan verstaan een hemellichaam dat om een planeet draait, dan voeldoet onze maan aan die beschrijving. De maan draait in ongeveer 27,3 dagen om de aarde en kijkt ons steeds met dezelfde kant aan.
Als je een planeet definieert als een hemellichaam waarop de grootste kracht door de zon wordt uitgeoefend dan blijkt de zon een twee keer zo grote kracht op de maan uit te oefenen als de aarde en is de maan een planeet.
De grootte van de krachten is immers evenredig met de massa van de aantrekker en omgekeerd evenredig met het kwadraat van de afstand van de aantrekker tot de maan. De massa van de aarde (ma = 6,0 x 10^24 kg) is 3,3 x 10^5 kleiner dan die van de zon (mz = 2,0 x 10^30 kg). De gemiddelde afstanden van de aarde en de zon tot de maan zijn respectievelijk ram = 3,84 x 10^8 en rzm = 1,50 x 10^11 m, een verschil van een factor 390. Het kwadraat van 390 is ruim 1,5 x 10^5.
Dus wat is nou uiteindelijk de conclusie? Tja, er is in principe geen verschil tussen een maan of een planeet. Een planeet draait om een ster, een maan draait om een planeet. Toevallig draait onze maan om een planeet en is het dus een maan.
Zie ook:
De afstand tussen de maan en de aarde wordt steeds groter.
Bronnen:
Dr. Wim van Westrenen, Afdeling Petrologie, Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam en prof. dr. Rob de Meijer, emeritus hoogleraar Nucleaire Geofysica Rijksuniversiteit Groningen en Technische Universiteit Eindhoven en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Weskaapland, Kaapstad, Zuid-Afrika.