Vroeger at men in de winter vooral winterwortels, aardappelen, kool en spruiten, terwijl in de zomer asperges, andijvie en spinazie volop op het menu stonden. Meer mogelijkheden waren er niet. Tegenwoordig kun je je favoriete groenten het hele jaar door vers eten. Vreemd, want de producten zijn nog hetzelfde. De aardappels van vroeger verschillen niet van de aardappels van nu. Hoe kan het dan toch dat vers eten tegenwoordig niet meer automatisch betekent dat je met het seizoen mee eet?
Niet meer geoogst
In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, worden de producten van het land vaak nog steeds maar in één periode in het jaar geoogst. Koolsoorten groeien nu eenmaal het beste in de winterperiode, terwijl bijvoorbeeld sla en spinazie beter gedijen tijdens zachte lentes en zomers. Hetzelfde geldt voor fruit; in de zomer groeien aardbeien en frambozen het hardst, terwijl bepaalde appel- en peersoorten het ook tijdens de koudere seizoenen prima doen.
Wel wordt er tegenwoordig geplant voor het hele jaar. Zo is de oogst niet alleen voldoende voor consumptie tijdens het oogstseizoen, maar ook voor de periode erna, tot het volgende oogstseizoen.
Opslag
Als het niet aan de oogst ligt, wat zorgt er dan wél voor dat je altijd van je favoriete producten kunt genieten? De opslagmethode. Vroeger bestonden er geen koelcellen, vriezers of zelfs fruitrijpcellen waarin de oogst bewaard kon worden. Tegenwoordig zijn die er wel. Die koelcellen zijn voorzien van een uitgebreide temperatuurregeling, waardoor de meest ideale omstandigheden kunnen worden aangehouden. Aardappels worden bijvoorbeeld koel en donker bewaard, terwijl fruit dat nog door moet rijpen opgeslagen wordt in cellen die daarvoor de beste condities bieden.
Als je overweegt een koelcel aan te schaffen of te huren, is het verstandig om eerst goed na te denken over wat je precies op wilt slaan. Het combineren van fruit en aardappels is niet aan te raden, omdat beide producten andere omstandigheden vereisen.
Zelf doen
Heb je zelf een moestuin en wil je zo lang mogelijk genieten van je oogst? Dat kan. Aardappels kunnen bijvoorbeeld in een eigen – kleine – koelcel bewaard worden, maar blijven ook lang goed in een kelder. Wel is het belangrijk om ze op het juiste moment te oogsten. Laat aardappels gerust nog een paar weken nadat het loof verdord is in de grond zitten. Haal ze daarna uit de grond en laat ze nog een dag buiten drogen. Daarna kun je ze opslaan en blijven ze nog maanden goed.
Groenten als andijvie en spinazie kunnen niet zomaar opgeslagen worden. Die kunnen het beste eerst geblancheerd worden. Daarna vries je ze in en eet je ze wanneer je er trek in hebt. Ook fruit moet in de meeste gevallen bewerkt worden om de houdbaarheid te verlengen. Je kunt het bijvoorbeeld wecken of er jam of gelei van maken.
Bron: Meesterbrein.com