De varkensgriep verspreidt zich in hoog tempo over de wereld. Hoe gevaarlijk is het virus en hoe kan het worden bestreden?

varkensgriep

Wat is varkensgriep?
Varkensgriep is eigenlijk een verkeerde naam voor het nieuwe griepvirus uit Mexico. De ziekte is tot nu toe nog niet bij varkens aangetroffen. Het gaat om een gemuteerd griepvirus dat is opgebouwd uit genetisch materiaal van menselijke griep, vogelgriep en varkensgriep. Omdat het virus onbekend is voor het menselijk afweersysteem, reageren de meeste mensen erg heftig op de ziekte. De varkensgriep wordt veroorzaakt door de influenza type A virussen. Hoewel het meestal H1N1 type virussen betreft kunnen ook andere subtypes aanleiding geven tot varkensgriep (H1N2, H3N1 H3N2).

Sinds 29 april 2009 wordt de ziekte in Nederland en Belgie “Mexicaanse griep” genoemd. Dit is gedaan omdat de benaming negatief zou kunnen uitpakken voor de vleesindustrie aangezien het virus via de intensieve veeteelt met mensen in aanraking is gekomen. Een aantal boeren heeft het WHO inmiddels al verzocht om de naam, om economische redenen, wereldwijd aan te passen.

Wat zijn de symptomen?
De varkensgriep veroorzaakt klachten die vergelijkbaar zijn met gewone griepverschijnselen, zoals koorts, keelpijn, hoestbuien, rillingen en vermoeidheid.

Hoe gevaarlijk is het? 
De ziekte lijkt goed te behandelen met virusremmers zoals Tamiflu. Tot nu toe zijn er ruim 1600 mensen besmet geraakt. Volgens de huidige berichten zijn er ongeveer 150 mensen overleden aan het virus.

De varkensgriep lijkt daarmee minder dodelijk dan eerdere gemuteerde griepvirussen. Ter vergelijking: het vogelgriepvirus uit 1997 doodde zestig procent van alle patiënten, het SARS-virus uit 2002 vijftien procent en de varkensgriep vooralsnog maar vijf tot tien procent.

Hoe snel verspreidt het zich?
Het is zeker dat varkensgriep van mens op mens overdraagbaar is door hoesten en niezen, iets dat bij bijvoorbeeld de vogelgriep niet het geval was. Verspreiding van de ziekte over de wereld lijkt al niet meer te voorkomen door het vele vliegverkeer.

Er bestaat daardoor het risico van een grootschalige uitbraak op wereldniveau, oftewel een pandemie. De grote vraag is echter hoe effectief het virus zich zal verspreiden in nieuwe gebieden. Tot nu toe lijken de gevallen buiten Mexico minder heftig te zijn. Al weet niemand nog wat daar de reden van is.

Is besmetting te voorkomen?
Een vaccin tegen de varkensgriep bestaat nog niet. Voorlopig is er in Nederland echter geen besmettingsgevaar, omdat de ziekte nog niet in ons land is gearriveerd.

Mocht het zo ver komen, dan worden de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen tegen griep aangeraden. Het regelmatig wassen van de handen en het bedekken van de mond tijdens het niezen kan de overdracht van het virus voorkomen.

Is het eten van varkensvlees gevaarlijk?
Nee, er zijn geen bewijzen dat het virus ook wordt doorgegeven door het eten van besmette dieren. Als vlees wordt gebraden bij een temperatuur van minimaal 70 graden kan het virus niet overleven.

Bron:
http://www.nu.nl/algemeen/1956021/hoe-gevaarlijk-is-de-varkensgriep.html