Een krokodil is een reptiel, waar zo’n 14 verschillende soorten van bestaan. De ogen, neusgaten en oren zitten boven op hun kop, zo kunnen ze zien, ruiken en horen als ze in het water drijven. Om hun ogen tegen het water te beschermen hebben ze een soort derde ooglid, zo kunnen ze kijken zonder dat er water in hun ogen komt.
Krokodillen zijn koudbloedig, maar hun bloed blijft niet vanzelf warm. Ze moeten het warm houden met de zon. Daarom liggen ze vaak te zonnen. Door te eten slaat de krokodil vet op in zijn staart. Dit kan hij gebruiken als er weinig eten te vinden is.
Krokodillen kunnen, vergeleken met warmbloedige dieren, met weinig voedsel toe omdat ze hun lichaam niet op temperatuur hoeven te houden. Een nadeel van hun koudbloedigheid is echter dat ze bij lage temperaturen vaak traag zijn en niet in staat zijn snel weg te lopen of snelle prooien te vangen. Daarom wordt een winterslaap gehouden gedurende de koude maanden van het jaar. Dit geldt echter niet voor soorten die in zeer warme gebieden leven. Hoog in het noorden kan de winterslaap wel zeven of acht maanden duren.
Door de combinatie van vet opslaan in de staart, koudbloedig en de winterslaap zijn er krokodillen geweest die langer dan twee jaar zonder voedsel hebben geleefd.
Bronnen:
http://www.ralfilezen.nl/nl/index.php?option=com_content&view=article&id=226:krokodillen&catid=51:2008-10-28-14-20-06&Itemid=96
http://nl.wikipedia.org/wiki/Reptielen
http://voices.yahoo.com/what-allows-crocodiles-go-years-8153588.html