De zogenaamde zuiging of slipstream bij voertuigen is bij de meeste mensen wel bekend. Zelfs bij fietsers (kijk naar wielrenners) en boten (kielzog) is er een vorm van slipstream.

kleven

Op de snelwegen zien we mensen soms achter vrachtwagens aanrijden. Doordat die zo groot en niet aerodynamisch zijn, zit er een grote slipstream achter. Als je hier achter met je auto zit, dan word je als het ware meegezogen met de kracht van de vrachtwagen. Dit bespaart brandstof.

Als de vrachtwagen voor je 90 km/u rijdt dan zijn dit de voordelen:

45 meter afstand: 7% minder verbruik
30 meter afstand: 11% minder verbruik
15 meter afstand: 20% minder verbruik
6 meter afstand: 27% minder verbruik
3 meter afstand: 39% minder verbruik

De stopafstand van een auto bij 90 km/u (aangenomen dat je een reactiesnelheid van 1 sec. hebt, wat erg snel is, want je reactie zwakt drastisch af als je alleen maar de achterkant van een vrachtwagen ziet) is 64 meter. Zo dicht achter een vrachtwagen blijven plakken is dus extreem gevaarlijk, je bent gewoon te laat als de vrachtwagen ineens vol op z’n rem staat. Op 45 meter afstand (wat al iets veiliger is) blijft er niet heel veel meer over van de brandstofbesparing, maar op lange afstanden misschien toch nog genoeg om wat geld te besparen. De auto is immers op 90 km/u ook al stukken zuiniger dan bij 120 km/u.

Bronnen:
http://kwc.org/mythbusters/2007/06/episode_80_big_rig_myths.html
http://savingenergy.wordpress.com/2008/01/08/drafting-behind-a-vehicle-to-improve-fuel-efficiency/