Gevaarlijke straling? Welnee, lunch! Dat is in ieder geval hoe sommige soorten schimmel erover denken. In de verwoeste kernreactor van Tsjernobyl is een schimmel aangetroffen die van de nood een deugd maakt: De schimmel eet radioactieve straling. Niet voedingstoffen die toevallig radioactief besmet zijn, nee de schimmel eet de straling zélf.

Wetenschappers kwamen hier in 2007 achter, toen ze onderzoek deden naar de mysterieuze schimmels die in de oude kerncentrale groeiden. Wetenschappers moesten de schimmel met robots verzamelen, omdat het anders te gevaarlijk werd. Maar deze schimmel bleek het allemaal niet te deren. Sterker nog, hoe meer straling, hoe beter! Eenmaal in het lab bleken de schimmels harder te groeien als ze werden blootgesteld aan straling van 500 keer de normale dosis. Conclusie: De schimmel gebruikte de straling als voedsel.

tsjernobyl

De schimmel gebruikt de stof melanine om de energie van de straling vast te leggen voor eigen gebruik. Melanine komt ook voor in het menselijk lichaam. Het is de stof waarmee we ons beschermen tegen de straling van de zon. De wetenschappers opperden dat dit ooit handig zou kunnen zijn op lange ruimtereizen. In de ruimte is weinig voedsel voorhanden, maar meer dan genoeg straling. Broodje Tsjernobyl-schimmel, anyone?

Bron: http://www.foxnews.com/story/2007/05/30/black-fungus-found-in-chernobyl-eats-harmful-radiation/