Ja, dit soort aanvallen komen echt voor in de natuur. Wij mensen hebben gelukkig niet veel te vrezen van zombies. Maar voor sommige soorten mieren is een zombie-aanval een reële dreiging. De schuldige? Een gevaarlijke schimmel, met de moeilijke naam Ophiocordyceps unilateralis. Deze schimmel heeft een bijzondere levenscyclus, die nog het meest lijkt op een klassiek gevalletje zombie-infectie.
Als de sporen van Ophiocordyceps op een mier terecht komen, dringen ze zijn lichaam binnen. De schimmel infecteert het brein van de mier, waardoor zijn gedrag verandert. De mier is een willoze zombie geworden. De zombie klimt naar een plek waar de schimmel zich het best kan verspreiden, zet zich daar stevig vast met zijn kaken, en sterft. Dan groeit er een lange staak uit zijn hoofd. Uit deze staak komen nieuwe sporen, die op hun beurt weer andere mieren besmetten. Zo kunnen hele mierenkolonies vernietigd worden. Een ware zombie-apocalyps.
Maar elke zombiefilm kent ook helden, die doen wat ze kunnen om verdere verspreiding te voorkomen. Zo ook in de mierenwereld. Mieren kunnen het gedrag van een geïnfecteerde collega herkennen. Als er een mogelijke zombie ontdekt wordt, brengen de mieren hem zo snel mogelijk naar een afgelegen plek, voor hij echt gevaarlijk wordt. En zo weten de mieren in sommige gevallen de zombie-apocalyps tijdig te voorkomen.
Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Ophiocordyceps_unilateralis