In Florida, in de Verenigde Staten van Amerika staat een wel heel bijzonder laboratorium: Het Aquarius Reef Base. Dit laboratorium is gevestigd op zo’n 20 meter onder water. Dit laboratorium is een heuse ‘onderwater-basis’. In het laboratorium zijn onder andere een toilet, keukentje, slaapverblijf en douche aanwezig. Wetenschappers verblijven er gemiddeld tien dagen.
In de basis kan men de luchtdruk variëren. Als de wetenschappers op de basis aan het werk zijn, heeft de basis een hogere luchtdruk dan op de wal. Het verschil met de druk in het water buiten is dan niet zo groot. Dat zorgt ervoor dat de men vanuit de basis lange duiken kan maken. Sommige duiken duren wel negen uur. Als men van de wal zou duiken, zou een duik op 20 meter diepte maar één uur lang kunnen duren.
Als de wetenschappers klaar zijn met hun missie, wordt de luchtdruk van de basis langzaam weer naar normale waarden gebracht. Zo raken de lichamen van de wetenschappers weer ‘gewend’ aan de normale druk die op de wal heerst. Dit proces duurt zo’n 17 uur. Dit is belangrijk, want als de druk te snel omlaag gaat, kan er zogenaamde ‘caissonziekte’ optreden. Bij caissonziekte komen er belletjes gas vrij in het bloed. Dat kan heel gevaarlijk zijn, en je kan er zelfs dood aan gaan.
Doordat duikers veel langer onder water kunnen blijven, is dit onderwaterlaboratorium heel waardevol voor wetenschappelijk onderzoek. Ook de NASA gebruikt de basis. De NASA kijkt vooral naar het leven onder vijandige omstandigheden, op een klein leefoppervlak. De omstandigheden in het Aquarius laboratorium komen veel overeen met het leven in de ruimte, en zijn nergens anders op aarde te vinden.
Bronnen:
http://aquarius.fiu.edu/about/
http://en.wikipedia.org/wiki/Aquarius_%28laboratory%29
Foto Aquarius: NASA