De pH is een uitdrukking voor de zuurgraad van een waterige oplossing. De pH van een neutrale waterige oplossing ligt bij kamertemperatuur rond de 7. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7, basische oplossingen hebben een pH hoger dan 7. Het concept pH is in 1909 geïntroduceerd door Søren Sørensen. De p staat voor het Duitse Potenz, dat kracht betekent, en de H staat voor het waterstofion.
Frisdranken danken hun frisse smaak aan het toegevoegde zuur. De toevoeging van suiker maskeert echter de zure smaak. Omdat het gebruik van frisdranken de laatste tijd fors is gestegen komt erosie steeds meer voor. Met name Coca Cola is in dit opzicht berucht. Light dranken zijn voor erosie even slecht, omdat zij evenveel zuur bevatten. Voor het ontstaan van gaatjes zijn zij wel minder schadelijk.
Ook vruchtensappen en wijnen zijn zuur. Vandaar dat bij wijnkeurders en vinologen regelmatig erosie optreedt.
Hoe zuur mag een drank dan zijn? Reeds bij een pH onder de 5,5 in de mondholte kan het tandglazuur gaan oplossen. Hoe zuurder de drank, hoe erosiever voor het gebit. Een drank met een pH van beneden de 4 kan eroderend werken op het tandglazuur.
Bijkomende factoren bepalen het patroon en de snelheid van de erosie; hoe wordt er gepoetst, hoe wordt de frisdrank gedronken (met een rietje drinken scheelt, omdat er minder drank op je tanden terecht komt), hoe lang wordt deze in de mond gehouden, etc…
Hieronder een lijst met de pH waarde van bekende drankjes:
Zeepsop 10,5
Zeewater 8,5
Thee, naturel 7,1
Zuiver water 7,0
Melk, halfvol 6,8
Kruidenthee <6,0
Karnemelk 4,4
Bier 4,3
Yoghurt (drank) 3,8
Sportdrank 3,4
Rode/witte wijn 3,4
Kinder-Cola 3,3
7up 3,2
Sinaasappelsap 3,2
Limonadesiroop 3,0
Azijn 3,0
Cassis 3,0
Cola Light 2,9
Appelsap 2,8
Cola 2,7
Citroensap 2,0
Maagzuur 2,0
Met erg zure dranken is een advies om het zo snel mogelijk op te drinken, niet telkens kleine slokjes. Ook de mond licht spoelen met water erna helpt. Zorg er ook voor dat u niet direct uw tanden poetst na het drinken van een zure drank. Wacht een uurtje zodat het tandglazuur niet meer zacht is.
Natuurlijk geldt dit niet alleen voor dranken. Ook het eten van een citroen, het zuigen van vitamine-c tabletten of mayonaise zijn slecht voor de tanden.
(De begrippen zuurgraad en pH worden in het Nederlandse taalgebruik vaak als synoniemen gebruikt. Dit is strikt genomen onjuist. Een hogere zuurgraad betekent ‘meer zuur’ en dus een lage pH-waarde.)
Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/PH
http://www.tandartsplein.nl/dossiers/aandoeningen/tanderosie.html