(3) Gespiegelde Klok

♦ ♦ ♦

Een jongen vertrekt ‘s morgens naar school. Op het moment dat hij het huis verlaat kijkt hij via de spiegel op de klok. De klok heeft geen cijfers die de uren aangeven en de jongen vergist zich daarom bij het interpreteren van de tijd (hij vergeet er rekening mee te houden dat hij het spiegelbeeld van de klok ziet). Hij gaat er maar van uit dat de klok kapot is en fietst naar school, waar hij na twintig minuten aankomt. Op dat moment geeft de schoolklok een tijd aan die twee en een half uur later is dan de tijd die de jongen dacht te zien op de klok bij hem thuis.

Hoe laat kwam de jongen op school aan?

Antwoord

Het verschil tussen de echte tijd en de tijd van het spiegelbeeld is twee uur en tien minuten (twee en een half uur, min de twintig minuten van het fietsen). Dus is de echte tijd op de klok thuis die ochtend, kan alleen vijf minuten over zeven zijn geweest.

Het verschil tussen deze klokken (de echte tijd en het spiegelbeeld) is precies twee uur en tien minuten (merk op dat vijf minuten over één op een zelfde manier gespiegeld kan worden, maar dit is geen tijdstip in de ochtend!).

Conclusie: De jongen kwam om vijf voor half acht op school aan (vijf over zeven vertrokken plus twintig minuten fietsen)!…